Udruženje istraživača „Tragovi“ Aranđelovca organizuje 26 istraživačku tribinu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Udruženje istraživača „Tragovi“ Aranđelovca organizuje 26 istraživačku tribinu

Udruženje istraživača „Tragovi“ Aranđelovca organizuje 26 istraživačku tribinu

 

 

U saradnji sa Narodnom bibliotekom «Sveti Sava», Udruženje istraživača „Tragovi“ Aranđelovca organizuje 26 istraživačku tribinu.

Tema 26 tribine je knjiga našeg čuvenog istoričara i političara, Lazara Arsenijevića. Istoričar Veljko Stanić, održaće predavanje pod nazivom „Lazar Arsenijević Batalaka i njegova Istorija srpskog ustanka“.
Veljko Stanić rođen je 25. septembra 1984. godine u Gospiću, a 1991. godine sa porodicom se doselio u Aranđelovac. Osnovnu školu „Svetolik Ranković“ završio kao nosilac Vukove diplome, Gimnaziju „Miloš Savković“ kao učenik generacije i na Filozofskom fakultetu u Beogradu, diplomirao je 2007. godine na katedri za istoriju kao student generacije.

Zahvaljujući stipendiji francuske vlade, proveo je tri školske godine u Parizu pripremajući na Sorboni doktorsku disertaciju posvećenu francusko-jugoslovenskim kulturnim vezama između dva svetska rata. Njegovo polje istraživanja je kulturna i intelektualna istorija 19. i 20. veka, a posebnu pažnju poklanja istoriji intelektualaca i kulturnih prožimanja, kao i teoriji i istoriji istoriografije.

Autor je pedesetak naučnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima. Učestvovao je i na brojnim međunarodnim naučnim konferencija. Bio je član uređivačkog odbora biblioteke Polis Izdavačke kuće Clio i Programske komisije Seminara istorije u Istraživačkoj stanici Petnica. Sarađuje u emisijama iz kulture na Radio televiziji Srbije. Prevodi sa engleskog i francuskog. Radio je u Trećoj beogradskoj gimnaziji i Balkanološkom institutu SANU, a trenutno na pokretanju fondacije posvećene istoriji srpskih i jugoslovenskih disidenata u drugoj polovini 20. veka.

Živi u Beogradu sa suprugom Katarinom, profesorkom istorije, i kćerkom Višnjom.
Dvadeset šesta tribina je u utorak, 27. novembra 2018. godine u 18 časova u čitaonici Biblioteke.

 

FB: tragovi

Arhive