Uefa surova prema Sitiju! “Građani” bez Lige šampiona dve godine – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Sport » Uefa surova prema Sitiju! “Građani” bez Lige šampiona dve godine

Uefa surova prema Sitiju! “Građani” bez Lige šampiona dve godine

Mančester siti, zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja, kažnjen je zabranom igranja u Ligi šampiona u naredne dve sezone.

Uefa je “građane” kaznila i sa 30 miliona evra.

Kako se navodi, Siti je kriv zbog toga što je lažno povećavao prihode od sponzora, kada je predavao godišnju dokumentaciju za finansijski fer-plej. 

Presuda je došla posle istrage koja je pokrenuta kada je u novembru Špigl objavio dokumenta.

Nemački list je objavio mejlove koji su “procurili”, a u kojima se navodi da vlasnik Sitija, šeik Mansur bin Zajed el Nahijan, novac za dresove, akademiju i stadion tima iz Manečstera nije dobio samo od svoje avio-kompanije Etihad.

Od ukupne svote od 68 miliona funti, koliko je navedeno, samo osam miliona je novac avio-kompanije, koja je glavni sponzor.

Kaznu će Siti početi da izdržava od naredne sezone, što znači da će ovu sezonu moći da završi u najjačem evropskom takmičenju.

Uefina odluka nije konačna, što znači da “građani” imaju pravo žalbe.

“Mančester siti je razočaran, ali ne i iznenađen današnjom Uefinom odlukom. Klub je tražio formiranje nezavisnog tela koje će nepristrasno razmotriti situaciju”, navodi se u Sitijevom obrazloženju.

“U decembru 2018. godine, glavni istražitelj Uefe predložio je sankciju za Mančester siti pre nego što je ikakva istraga započeta. Reč je o promašenom Uefinom procesu, po principu kadija te tuži, kadija ti sudi. A klub se formalno žalio disciplinskom organu Uefe.”

“Jednostavno rečeno, ovo je slučaj koji je pokrenula Uefa, procesuirala ga je Uefa i sudila nam je Uefa. Pošto se ovo završi, klub će proceniti nepristrasno, u najkraćem mogućem roku i pokrenuće postupak kod Arbitražnog suda za sport”, zaključuje se u Sitijevom saopštenju.

Izabranici Pepa Gvardiole u nokaut fazi ove sezone sastaju se sa madridskim Realom u osmini finala.

Izvor: rts.rs