Home » Srbija » “Ujedinjena Mitrovica” vruć krompir za Prištinu

“Ujedinjena Mitrovica” vruć krompir za Prištinu

Parlamentarni odbor Skupštine samoproglašenog Kosova odbio je da razmatra peticiju gradonačelnika Južne (Kosovske) Mitrovice, Agima Bahtirija, o “ujedinjenju tog grada”.

kfor, kosovska mitrovicaFoto: Tanjug/Filip Krainčanić

Peticija je prosleđena Vladi na mišljenje, dok u Vladi kažu da je to pitanje o kojem treba da se izjasni parlament, piše prištinska Koha.

Bahtiri je pre gotovo mesec dana podneo peticuju sa oko 17.000 potpisa građana za ujedinjenje južne i severne Mitrovice u jednu opštinu.

Peticija, međutim, navodi Koha, nije razmatrana na Odboru za predstavke u kosovskom parlamentu.

Kako je prenela KTV, članovi ovog odbora kažu da je reč o pitanju koje prevazilazi njihove nadležnosti.

Lirie Kajtazi iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova je rekla da su u većini slučajeva peticije služile kao sredstvo prikupljanja dnevno političkih poena i da, kako je rekla, do sada nisu imale pravi pristup.

Poslanica Teuta Hadžiju je rekla da je bila zainteresovana za sudbinu te peticije i da je saznala da je ona prosleđena vladi Ramuša Haradinaja na mišljenje.

KTV je, navodi se, pokušala da proveri da li je peticija u Vladi, ali je dobijen odgovor da je to tema za parlament.

Predsednik Južne Mitrovice, Bahtiri, navodi Koha, uveren je da će Mitrovica biti ujedinjena ove godine.Podseća se i da je on nedavno izjavio da će, ako do ujedinjenja ne dođe, biti rata.

Inače, Bahtiri ima podršku kososkog predsednika Hašima Tačija i parlamenta Kadrija Veseljija za ovu inicijativu. Premijer Ramuš Haradinaj se toj inicijativi pak protivi, a iz Vlade su ranije saopštili da je aktima utvrđeno da se Mitrovica sastoji iz dve opštine – Severne i Južne Mitrovice.

Severni deo, nastanjuju većinski Srbi, dok u južnoj Mitrovici su većinski Albanci.

Izvor: MONDO Vesti