Umereni republikanci traže kompromis o novom paketu pomoći zbog pandemije – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Umereni republikanci traže kompromis o novom paketu pomoći zbog pandemije

Umereni republikanci traže kompromis o novom paketu pomoći zbog pandemije

Grupa od 10 umerenih republikanskih senatora zatražila je u nedelju od predsednika Džoa Bajdena da preispita svoj paket pomoći zbog pandemije u iznosu od gotovo 2 hiljade milijardi dolara i navela da želi sastanak na kojem bi se razgovaralo o kompromisu koji bi, kako smatraju, mogao da dobije brzu podršku obe stranke.

U pismu Bajdenu, Suzan Kolins, Lisa Murkovski, Mit Romni i još sedam senatora najavilo je da će u ponedeljak predstaviti svoj predlog za rešavanje krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Napredak u u usvajanju paketa pomoći za podršku pojedincima i preduzećima, koji je predložio Bajden, biće rani test obećanja novog predsednika da će sarađivati sa republikancima.

Pojedini senatori iz Republikanske stranke, koja je izgubila većinu u Senatu, dovode u pitanje troškove Bajdenovog predloga, dok se drugi zalažu za ciljane mere.

U našem predlogu su mnogi od vaših prioriteta i uz vašu podršku, verujemo da ovaj plan može brzo biti usvojen u Kongresu uz dvostranačku podršku“, navodi se u pismu Bajdenu koje su još potpisali senatori Bil Kasidi, Šeli Mur Kapito, Tod Jang, Džeri Moran i Majkl Raunds.

Rob Portman, senator iz Ohaja koji je najavio da se neće ponovo kandidovati za taj položaj 2022. godine, takođe je potpisao pismo, u kojem se još navodi da potpisnici žele da „u dobroj veri“ sarađuju sa novom administracijom.

Republikanski senatori u pismu nisu izneli detalje svog predloga, ali su istakli da je on u skladu sa Bajdenovim pozivom da se izdvoje dodatna sredstva za ubrzanje vakcinacijje i testiranja, da obuhvata podršku školama i centrima za brigu o deci, ali da predviđa i ciljanu pomoć porodicama kojima je neophodna i veću finansijsku pomoć malim preduzećima.

Senatori nisu naveli ukupan iznos predloženog plana, ali su dodali da novac iz prethodnog paketa pomoći usvojenog prošle godine i dalje nije potrošen.

Brajan Dis, direktor Nacionalnog ekonomskog saveta, rekao je za kablovsku mrežu CNN da je Bela kuća dobila pismo i da će ga razmotriti.

Kongres, koji kontrolišu demokrate, trebalo bi naredne nedelje da razmotri Bajjdenov plan za pomoć Amerikancima i biznisima teško pogođenim pandemijom koja je odnela više od 430.000 života u Americi.

Izvor: Glas Amerike