Unija košarkaša Španije traži promenu kalendara takmičenja i predlaže organizovanje „mehura“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Sport » Unija košarkaša Španije traži promenu kalendara takmičenja i predlaže organizovanje „mehura“

Unija košarkaša Španije traži promenu kalendara takmičenja i predlaže organizovanje „mehura“

Španska unije igrača prva je u Evropi koja je zatražila promene u evropskim takmičenjima, pošto smatraju da pomeranje utakmica može doneti kolaps u rasporedu i da takav kalendar nikome ne može da koristi.

„Sezona je počela skoro pre mesec dana i u nacionalnim i u evropskim takmičenjima, a skoro da nema nedelje u kojoj neki meč nije odložen zbog pozitivnih slučajeva koronavirusa u nekom klubu. U Španiji imamo pomeranje utakmica, ako pogledamo Evroligu, isto se dešava. Odložene utakmice, otkazuju se putovanja, ekipe su u karantinu“, navodi se u saopštenju Udruženja košarkaša Španije.

Udruženje predlaže da sva takmičenja naprave svoje „mehure“, poput onog koji je NBA liga napravila u Orlandu.

„Pred nama je prilika da pokažemo ljubiteljima košarke da postoji liderstvo i odgovornost. U prethodnim mesecima biti odgovoran nije značilo samo sačuvati posao, već se i prilagoditi situaciji u kojoj živimo i sagraditi mostove saradnje“, navodi se u saopštenju.

„Protokol koji je primenjen u završnici španske ACB lige u Valensiji se pokazao kao efikasan. Nešto slično urađeno je i u Fibinoj Ligi šampiona. To pokazuje da kalendari i sistemi takmičenja nisu fiksne i nepromenljive strukture. Kvalitet naše igre pokazuje i njena sposobnost prilagođavanja izuzetnim trenucima poput onih koje proživljavamo „, smatraju španski košarkaši.

ABP je najjači sindikat igrača u Evropi i jedini koji pored francuske unije ima kolektivni ugovor sa domaćim ligama.

Sa druge strane, nemaju nikakav zvanični odnos sa Evroligom i Fibinom Ligom šampiona, niti imaju mogućnost da izvrše pritisak na bilo koje drugo takmičenje osim španske ACB lige.

Izvor: rts.rs