Ušteda vremena: I prijave za roditeljski dodatak onlajn – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Ušteda vremena: I prijave za roditeljski dodatak onlajn

Ušteda vremena: I prijave za roditeljski dodatak onlajn

 

Roditelji novorođenih beba u Zrenjaninu od danas će moći da se za roditeljski dodatak prijave onlajn i to u porodilištu.

Nova funkcionalnost informacionog sistema eBeba, koji već omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem, bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija, predstavljena je u Opštoj bolnici „Đorđe Jovanović“ u Zrenjaninu.

Početku rada druge faze projekta „Bebo, dobrodošla na svet“ prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović.

Roditeljski dodatak „na klik“ pored Zrenjanina već je dostupan u Leskovcu. U narednoj fazi biće omogućen u Loznici, Smederevu i Beogradu, a do kraja godine i u preostalim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Procenjuje se da će tu uslugu koristiti oko 80 odsto roditelja i da će im ona uštedeti dodatnih 150.000 sati. Prva faza projekta roditeljima je već uštedela 400.000 sati godišnje, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje.

„Druga faza projekta ‘Bebo, dobro došla na svet’ deo je strategije razvoja elektronske uprave i projekta ‘Stop birokratiji’ koji ima za cilj smanjenje birokratksih procedura“, izjavila je Ana Brnabić.

Dodala je da jednostavnije i poboljšane procedure omogućavaju da država bude efikasan servis kreiran po meri građana i privrede jer je reč o efikasnoj, jednostavnoj i besplatnoj usluzi koja je namenjena roditeljima tek rođenih beba, kojima je vreme posebno važno.

„Prikupljanje na desetine dokumenata, plaćanje taksi i obilazak najmanje tri šaltera na kojima roditelji izgube u proseku tri sata, zamenjeni su jednom modernom elektronskom uslugom“, naglasila je predsednica Vlade Srbije.

Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ u primeni je od aprila 2016. godine i do sada je na taj način prijavljeno više od 80.000 beba, a roditelji su u više od 64.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu „sve na jednom mestu“ i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje.