Home » Sport » UŽIVO: Srbija na žrebu za Svetsko prvenstvo

UŽIVO: Srbija na žrebu za Svetsko prvenstvo

Izabranici Aleksandra Đorđevića saznaju imena rivala protiv kojih će igrati u Kini.

FIBA Mundobasket, MundobasketFoto: MN Press

Posle iscrpljujućih kvalifikacija, vreme je da se posvetimo isključivo “onom glavnom”, a to je FIBA Svetsko prvenstvo u Kini (31. avgust – 15. septembar).

Reprezentacija Srbije prošla je od jeseni 2017. kroz uspone, padove, povrede i niz “kadrovskih” problema, ali je na kraju “overila” u poslednjem kolu kartu za put u Aziju, gde će ove subote saznati imena rivala protiv kojih će igrati na 18. globalnom turniru.

Nije potrebno podsećati da je naša reprezentacija aktuelni vicešampion sveta, Evrope i olimpijskih igara i kao takva sigurno bi bila smeštena u današnji prvi šešir, da u to društvo nije iz objektivnih razloga “ubačena” Kina, kao domaćin Svetskog prvenstva.

Sastavi šešira:

PRVI: Kina, SAD, Španija, Francuska
DRUGI: Srbija, Argentina, Litvanija, Grčka
TREĆI: Rusija, Australija, Brazil, Italija
ČETVRTI: Portoriko, Turska, Dominikanska republika, Venecuela
PETI: Nemačka, Češka, Poljska, Iran
ŠESTI: Kanada, Crna Gora, Filipini, Južna Koreja
SEDMI: Nigerija, Senegal, Novi Zeland, Angola
OSMI: Japan, Jordan, Tunis, Obala Slonovače.

Kao što se može već zaključiti, “orlovi” neće moći da se u prvoj grupnoj fazi sastanu sa Argentinom, Litvanijom i Grčkom, jer su smešteni u istom šeširu. Takođe, već je objašnjeno da će četiri tima (Kina, SAD, Španija i Francuska) biti automatski smeštena u Grupe A (Kina), C, E (SAD) i G.

Sa druge strane, naredne četiri ekipe, među njima i Srbija (uz Argentinu, Litvaniju i Grčku) biće u grupama B, D, F i H. U skladu s tim, za sada je poznato da će “orlovi” igrati prvu grupnu fazu u Vuhanu, Fošanu, Nanđingzu ili Donguanu.

Svetsko prvenstvo biće održano u osam gradova i u pet različitih provincija.

Ekipe će na početku Svetskog prvenstva (SP) biti podeljene u osam grupa sa po četiri tima. Ta runda SP trajaće od 31. avgusta do 5. septembra, a zatim će po dve uspešnije reprezentacije iz svake grupe formirati četiri nove grupe, u koje će biti preneti bodovi.

Grupe će “ukrštati” prema sledećem principu: Grupa A i Grupa B, C i D, E i F, kao i G i H. Ta, druga grupna faza trajaće od 5. do 9. septembra i nakon nje će uslediti četvrtfinale, u koje će proći po dva tima iz svake od četiri grupe.

Četvrtfinalne utakmice biće odigrane u Šangaju i Donguanu 10. i 11. septembra, polufinala su zakazana za 13. septembar u Pekingu, gde će dva dana kasnije biti odigrani i mečevi za treće i prvo mesto.

Za razliku od Svetskog prvenstva u Španiji 2014, u Kini će svi učesnici druge faze razigravati za plasman, jer će ovaj turnir biti i kvalifikacioni za Olimpijske igre u Tokiju. “Vizu” za Japan izboriće sedam reprezentacija, ali ne sedam najuspešnijih u “generalnom plasmanu”, već po kontinentima – po dva iz Evrope i Amerike i po jedan iz Afrike, Azije i Okeanije.

Žreb počinje u podne i možete ga pratiti u tekstualnom prenosu uz MONDO.

Izvor: MONDO Vesti