Vazdušni napad SAD na grupe povezane sa Iranom u Siriji i Iraku – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Vazdušni napad SAD na grupe povezane sa Iranom u Siriji i Iraku

Vazdušni napad SAD na grupe povezane sa Iranom u Siriji i Iraku

Američka vojska izvela je u nedelju vazdušne napada na paravojne snage u Iraku i Siriji, koje podržava Iran, u odgovoru na napade dronom na američko osoblje i objekte u Iraku, saopštio je Pentagon.

Meta napada bili su operativni objekti i skladišta oružja na dve lokacije u Siriji i na jednoj u Iraku.

„Večerašnji napadi su pokazali da će predsednik Bajden štititi američke državljane“, navodi se u saopštenju Pentagona. Nije saopšteno da li je bilo žrtava napada.

To je drugi put da je Bajden naložio vazdušne napade na ekstremističke grupe povezane sa Iranom od kako je preuzeo položaj pre pet meseci.

Predsednik SAD je poslednji put naredio ograničene vadušne napade na ciljeve u Siriji u februaru, u odgovoru na raketne napade u Iraku.

Američki zvaničnici veruju da je Iran odgovoran za učestale napade dronovima i povremene raketne napade na američko osoblje i objekte u Iraku, gde američka vojska pomaže Bagdadu da se bori protiv preostalih pripadnika Islamske države.

Paravojne grupe, koje podržava Iran, su od aprila izvele najmanje pet napada dronom na objekte koje koriste američke i koalicione snage u Iraku, prenosi agencija Rojters pozivajući se na dva neimenovana američka zvaničnika.

Američka vojska je najnovije napade izvela letelicama F-15 i F-16, naveli su zvaničnici i dodali da su se piloti bezbedno vratili posle misije.

Izvor: Glas Amerike