Verifikovani mandati poslanika, nova većina dogovorila: Bečić predsjednik parlamenta, Krivokapić mandatar – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Verifikovani mandati poslanika, nova većina dogovorila: Bečić predsjednik parlamenta, Krivokapić mandatar

Verifikovani mandati poslanika, nova većina dogovorila: Bečić predsjednik parlamenta, Krivokapić mandatar

Novi crnogorski parlament održao je u srijedu konstitutivnu sjednicu na kojoj su verifikovani mandati 81 poslanika osvojeni na parlamentarnim izborima 30. avgusta na kojima su većinu ostvarile tri koalicije – Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo.

Nakon otvaranja sjednice i intoniranja nacionalne himne kome nije prisustvovao dio koalicije Za budućnost Crne Gore, predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović podnio je parlamentu izvještaj o rezultatima izbora i verifikovao mandate poslanika.

„Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom, zahvaljujem svima koji su u tome učestvovali. Predstavnici međunarodnih organizacija su pratili izbore i nisu utvrdili veće nepravilnosti. Akreditovanih medija je bilo 35“, saopštio je predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović, a predsjedavajući sjednicom Miodrag Lekić rekao da danas “počinje nova stranica crnogorskog parlamentarizma”.

Poslanik Demokratskog fronta iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), Milan Knežević, rekao je da će poslanici tog saveza podržati izbor nosioca liste Mir je naša nacija, Alekse Bečića za predsjednika parlamenta, kao i Zdravka Krivokapića, prvog na listi ZBCG, za mandatara za sastav nove vlade.

“Imam konstruktivan predlog, da Demokratski front podrži gospodina Aleksu Bečića za predsjednika Skušpštine, a Zdravka Krivokapića, nosioca naše liste za mandatara Vlade”, rekao je Knežević i dodao da tu koaliciju “ne interesuju fotelje, već samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda”.

Predlog Demokratskog fronta, najbrojnijeg člana ZBCG koja će u novom parlamentu imati 27 poslanika, podržali su i nosioci lista koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović i Mir je naša nacija, Aleksa Bečić, a očekuje se da nakon pauze i rasprave poslanici glasaju za izbor predsjednika parlamenta.

Lider ZBCG, Zdravko Krivokapić, je nakon prvog dijela sjednice rekao novinarima će na izborima 30. oktobra prvi put dogodila demokratska smjena vlasti, kao i da on ne želi da bude poraženih.

“Nije bitan lični partijski ili bilo čiji interes, bitan je interes ovog naroda. Ako tako budemo gledali, Crna Gora mora biti drugačija, moramo svi da damo doprinos, i vlast i opozicija”, poručio je Krivokapić.

On je rekao da „realnost određenog trenutka nalaže određene ustupke“, pozivajući sve da doprinesu “da nova vlada bude vlada povjerenja kojoj građani treba da vjeruju, i da znaju da ona neće raditi u interesu bilo kojih klanova kriminalaca ili političkih grupacija, nego isključivo za dobrobit svakog gradjanina”.

U novom sazivu parlamenta DPS ima 30 mandata, ZBCG 27, Mir je naša nacija deset, Crno na bijelo četiri, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka po tri, Socijaldemokratska partija dva, i po jedan mandat Albanska lista i Albanska koalicija Jednoglasno.

“Nećemo da dijelimo građane ni po naciji, ni po vjeri, ni po mišljenju, nego da gradimo skladnu Crnu Goru u kojoj će svako naći svoje mjesto i imati mogućnost da se dokazuje, i stalno unapređuje”, rekao je Krivokapić, poručujući da je cilj “da gradimo Crnu Gori koja će biti svijetli primjer u okruženju”.

Krivokapić je ocijenio da je “jedina prednost male države što ona može biti najbogatija” i dodao da je “obaveza (nove većine) da Crna Gora liči na Luksemburg”.

Izvor: Glas Amerike