Home » Srbija » Ves Mičel: Rivali SAD šire vojni uticaj na Balkanu

Ves Mičel: Rivali SAD šire vojni uticaj na Balkanu

Pomoćnik državnog sekretara SAD u Birou za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je da rivali Amerike šire politički, vojni i trgovinski uticaj širom Balkana.

kosovo, američka zastava, sad, amerika, srbijaFoto: Mondo/Stefan Stojanović, Mario Milojević

Stejt department je večeras saopštio da je Mičel to poručio na konferenciji Atlantskog saveta održanoj u Vašingtonu, na kojoj je podsetio da se sledeće godine obeležava tri decenije od kraja komunizma u Evropi.

“Pre skoro 30 godina nacije širom centralne Evrope, mnoge od njih sa drevnom tradicijom nezavisnosti, oslobođene su duge komunističke tiranije”, naveo je Mičel.

Primetio je, međutim, da danas postoji novo nadmetanje za uticaj u svetu.

“Današnje geopolitičko nadmetanje snažno se oseća u centralnoj i istočnoj Evropi. Od Baltika do Jadrana, širom Balkanskog poluostrva i kroz Kavkaz rivali Amerike šire sopstveni politički, vojni i trgovinski uticaj. Rusija je ponovo vojni faktor u ovom regionu, nakon invazije u Gruziji i Ukrajini. Daleko preko (sopstvene) granice, u zemljama centralne Evrope, Rusija koristi manipulativnu energetsku taktiku, korupciju i propagandu kako bi iznutra oslabila zapadne nacije i potkopala njihove veze sa SAD”, rekao je Mičel.

Konstatovao je i da je prvi put u istoriji Kina postala veliki igrač u centralnoj i istočnoj Evropi, navodeći da Peking koristi diplomatiju “dužničke knjige” da akumulira infrastrukturu i natera manje nacije na ustupke.

“Ova taktika odraz je kineskog ponašanja na međunarodnom nivou, gde je Peking angažovan u nepoštenoj trgovinskoj praksi koja uključuje krađu IP adresa, privrednu špijunažu i damping cene”, kazao je Mičel.

Podsetio je da je 2008. godine Kina investirala manje od milijarde dolara u Evropi, a 2017. kineske strane direktne investicije u Evropi iznosile su 42 milijarde dolara, a ukupne investicije 318 milijardi dolara.

Poslednjih godina, dodao je, Kina je preuzela kontrolu nad 360 evropskih kompanija i sada poseduje ili kontroliše skoro desetinu celokupnih lučkih kapaciteta Evrope.

Izvor: MONDO Vesti