VIP Mobajl postaje A1, praviće medijske sadržaje i uvesti 5G mrežu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » VIP Mobajl postaje A1, praviće medijske sadržaje i uvesti 5G mrežu

VIP Mobajl postaje A1, praviće medijske sadržaje i uvesti 5G mrežu

Gospodine Arnolder, mnogi ljudi nisu načisto sa 5G tehnologijom. Zašto mislite da je ona bolja od onoga što imamo sada?

Vidite. U istoriji telekomunikacija, posebno mobilnih telekomunikacija videli smo velike tehnološke iskorake na svakih deset godina. Od 2G, preko 3G i 4G do 5G. Pet Ge je tehnologija koja će omogućiti rad internetu stvari za privatne i za poslovne korisnike. Za par godina nećete mi postavljati ovakvo pitanje jer će 5G biti na sve strane i nećemo moći da zamislimo život bez 5G. Tako da smo mi tu tranziciju sa 4G na 5G već počeli u Austriji i već imamo planove za dalji razvoj. To će biti veliki tehnološki korak i mi smo zbog toga veoma uzbuđeni.

Rekli ste „za par godina“. Za koliko godina očekujete posebno u zemljama poput Srbije punu pokrivenost 5G mrežom?

To umnogome zavisi od lokalnih prilika, ali u prošlosti smo viđali da je za dostizanje pune pokrivenosti sa novim Ge bilo potrebno tri, četiri, pet godina. Toliko očekujemo i sada kada govorimo o visokom stepenu pokrivenosti.

Da vas malo pritisnem po tom pitanju. Mislite li da će do 2025. Srbija biti potpuno pokrivena 5G mrežom?

Rekao sam da to veoma zavisi od lokalnih prilika, ali do 2025. Imaćemo visoku pokrivenost u celoj Evropi. To prilično zavisi od regulatornog okvira, od dostupnosti spektra, od mogućnosti da se lako dobiju sve dozvole za širenje mreže, to su sve veoma teška pitanja kada se razvija mreža. Dakle, puno toga zavisi od regulatornog okvira, ali ja sam veoma pozitivan i verujem da će regulativa biti prijateljska. Lokalna ekonomija može mnogo toga da uradi da ubrza dolazak 5G tehnologije jer će to biti od velike koristi i za poslovne i za privatne korisnike.

Mnogi davaoci usluga sa ogromnom bazom korisnika postali su proizvođači sadržaja. Da li imate slične planove?

Mi smo to već počeli da radimo, ali mislim da to radimo na veoma pametan i ekonomičan način. Verujemo da je sadržaj ono što vas izdvaja na tržištu. Nećemo se pretvoriti u sto odsto medijsku kompaniju, svakako. Naša namera je da svojim korisnicima ponudimo širok izbor usluga uključujući i sadržaj. To može biti naš sadržaj ili sadržaj neke treće strane koji ćemo nuditi ekskluzivno, ali podvlačim da smo veoma otvoreni za saradnju sa drugim proizvođačima sadržaja.

Dakle bićete delimično ako ne sto odsto medijska kompanija?

Jasno je da je naš cilj da omogućimo najbolje i najraznovrsnije servise našim korisnicima. To je za njih važno i mi ćemo tu igrati bitnu ulogu.

U Srbiji vaš servis menja ime iz Vipmobajl u A1. Je li to samo preimenovanje ili prekretnica?

To je sasvim izvesno prekretnica jer mi time pokazujemo da otvaramo novo poglavlje u Srbiji. Počeli smo s malim udelom u tržištu, a sada smo, rekao bih, jedina međunarodna telekomunikaciona kompanija u zemlji, lider u kvalitetu mreže, lider u korisničkoj usluzi, lider u inovacijama i to jasno pokazujemo našim rebrendiranjem u A1.

Ali šta ću ja kao korisnik dobiti, kako će se moje korisničko iskustvo unaprediti ako budem koristio A1 mrežu?

Ne želim da pokvarim iznenađenja, morate da pratite šta radimo. Ne smem sada da otvorim sve poklone, ideje i nove servise koje pripremamo za lansiranje brenda. Obećavam vam da će vam biti veoma uzbudljivo.

Nećete nam dati ni malecku najavu?

Biće to veoma inovativni servisi, samo nas pažljivo pratite.

Izvor: rts.rs