Više novca za investitore – i domaće i strane – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Više novca za investitore – i domaće i strane

Više novca za investitore – i domaće i strane

 

Više novca za investitore – i domaće i strane. Za subvencije za novootvorena radna mesta planirano je u budžetu za ovu godinu 15 milijardi dinara, što je za tri milijarde više nego prošle godine. Istraživali smo koliko je već novca ugovoreno i pod kojim uslovima.

Patent zapošljavanja, koji je još 2006. godine uveo Mlađan Dinkić, po ugledu na slovački model, i dalje živi iako je nekadašnji ministar ekonomije davno napustio zgradu Vlade Srbije.

Za 2018. godinu za podsticaje je bilo namenjeno 12 milijardi dinara, dok se za 2019. planira veći iznos.

„Mi smo zadovoljni, ugovori potpisani u 2018. godini su, čini mi se, obezbedili i obavezuju investitore na 10.783 nova radna mesta, što je svakako značajno i mi ćemo sa ovom politikom da nastavimo zato što se efekti ovakve politike vide, multiplikuju, prepoznaju se. Podsetiću vas da je na nivou Zapadnog Balkana u ovom kontekstu Srbija zemlja na prvom mestu“, kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Iako pred zakonom nema diskriminacije domaćih i stranih investitora, analize pokazuju da je u periodu od 2006. do 2016. godine za ove namene potrošeno pola milijarde evra, a 90 odsto tog iznosa otišlo je strancima.

Milorad Filipović, autor ove analize, podseća da je na taj način otvoreno više od 80.000 radnih mesta.

„Regulative su, što se kaže, neutralne, one jednako važe, kao što kažete, i za domaće i za strane ulagače. Međutim, čini se da u primeni tih regulativa, strani ulagači ipak imaju malo tretman koji je više njima u korist“, rekao je Filipović, profesor Ekonomskog fakulteta.

„Mi tu postižemo jednu ravnotežu i nikada ta regulativa, što zakonska što podzakonska, nije bila naklonjena stranim investitorima“, tvrdi Dragan Stevanović.

Država je, u međuvremenu promenila pravila, pa je tokom 2018. odobreno 33 projekata. Potpisano je 24 ugovora, od toga 13 sa domaćim investitorima.

„Čisto kroz brojeve gledano, moram napomenuti da, nažalost, imamo najveći broj raskinutih, već potpisanih ugovora o davanju subvencija sa domaćim investitorima, daleko, daleko više procenata nego sa stranim investitorima. Da li to pokazuje da su strani investitori ozbiljniji, tačniji, precizniji u poštovanju svojih obaveza koje su preuzeli prilikom dobijanja subvencija – nisam siguran“, kaže profesor Filipović.

Ekonomisti upozoravaju da su domaća ulaganja niska. Pa država sada ima veći problem da ubedi domaće privrednike da na domaćem terenu potroše novac.