Više od 143 milijarde dinara potrošeno je u Srbiji u prvom ovogodišnjem polugodištu, plaćajući račune platnim karticama. – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Više od 143 milijarde dinara potrošeno je u Srbiji u prvom ovogodišnjem polugodištu, plaćajući račune platnim karticama.

Više od 143 milijarde dinara potrošeno je u Srbiji u prvom ovogodišnjem polugodištu, plaćajući račune platnim karticama.

Korisnici platnih kartica u našoj zemlji za pola godine utrošili 143 milijarde dinara na kupovine. Prosečna pojedinačna transakcija ima vrednost od 1.785 dinara. Trenutno ima 3,5 miliona aktivnih debitnih kartica.

VIŠE od 143 milijarde dinara potrošili smo za prvih šest meseci ove godine plaćajući karticama pazar u prodavnicama, restoranima, benzinskim pumpama, turističkim agencijama… To je više od milijardu evra, koje su od januara do kraja juna potrošili vlasnici četiri miliona raznih platnih kartica u Srbiji.

Iako se ovaj iznos čini neverovatnim, kada se podeli brojem obavljenih transakcija od 80,6 miliona, dobija se prosečni trošak od 1.785 dinara po jednoj kupovini. Uz ovaj podatak stoji i činjenica da u Srbiji ima oko 3,5 miliona aktivnih debitnih kartica, čijom upotrebom se novac automatski skida sa računa korisnika, i svega oko pola miliona kreditnih kartica. Stoga ne čudi da istraživanja velikih kartičarskih kompanija ukazuju na to da se u Srbiji „plastikom“ najčešće plaća – hrana.

I u našoj zemlji beleži se porast plaćanja preko interneta. Tako je od januara do kraja juna ove godine karticama putem neta utrošeno više od dve i po milijarde dinara u domaćoj valuti. Još više smo utrošili u evrima, onlajn plativši robu i usluge vredne 36,99 miliona evra. U dolarima je ovaj ceh bio 15 miliona, u britanskim funtama 3,7 miliona, dok smo direktno u švarcarskoj valuti preko interneta utrošili „svega“ 412.089 franaka.