Više od pola miliona umrlih od Kovida 19 u Brazilu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Više od pola miliona umrlih od Kovida 19 u Brazilu

Više od pola miliona umrlih od Kovida 19 u Brazilu

Brazil je postao druga zemlja sveta, posle SAD, sa više od pola miliona smrtnih slučajeva od Kovida-19, saopštio je zvaničnik Ministarstva zdravlja.

„500.000 života izgubljenih zbog pandemije koja pogađa Brazil i svet“, napisao je na Tviteru ministar zdravlja Marselo Kerioga, prenosi AFP.

Etel Masijel, epidemiološkinja Univerziteta Esprito Santo izjavila je za AFP: „Treći talas dolazi, već se vidi promena u broju zaraženih i stopi smrtnosti. Program vakcinacije, koji bi mogao da promeni stvari, je spor i nema znaka o restriktivnim merama, naprotiv“.

SAD su ranije ove nedelje premašile 600.000 smrtnih slučajeva zbog koronavirusa.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u svetu je registrovano više od 178 miliona potvrđenih slučajeva Kovida-19, bolesti koju izaziva koronavirus, i više od 3,8 miliona smrtnih slučajeva.

SAD su prve po broju potvrđenih slučajeva virusa, više od 33,5 miliona, a sledi Indija sa 29,8 miliona slučajeva.

Britanija je održala svoj prvi kompletan muzički festival od kada su svi masovni skupovi otkazani u martu 2020, na početku pandemije. Oko 10.000 fanova prisustvovalo je trodnevnom festivalu Daunlod u Donington parku u centralnom delu Engleske. Učestvovalo je 40 bendova iz Britanije a festival se završava u nedelju. Svi učesnici su morali da se testiraju na Kovid-19 pre skupa na kome nije zahtevano nošenje maski.

Britanija ima skoro 128.000 smrtnih slučajeva od Kovida-19 po čemu je četvrta na svetu i najgora u Evropi. Takođe je sedma po broju potvrđenih slučajeva koronavirusa, sa 4,6 miliona.

Ranije ove nedelje, premijer Boris Džonson je na četiri nedelje odložio ukidanje restrikcija, planirano za 21. jun. Britanija se bori sa visoko-zaraznom Delta varijantom virusas, koja je prvi put identifikovana u Indiji.

Izvor: Glas Amerike