Višestruka korist od auto-puta Niš–Priština, tender za prvu deonicu krajem godine – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Višestruka korist od auto-puta Niš–Priština, tender za prvu deonicu krajem godine

Višestruka korist od auto-puta Niš–Priština, tender za prvu deonicu krajem godine

Tek nešto više od 80.000 stanovnika živi u Toplici, a gotovo 6.000 njih je nezaposleno. Auto-put mira je razvojna šansa i za susednu opštinu Merošina u Nišavskom okrugu, od zapošljavanja radnika najpre na izgradnji puta do dolaska investitora.

„Imamo industrijsku zonu Mramorsko brdo, tu imamo nekoliko firmi i jednu stranu firmu ‘Ergomejd’, to je danska firma i još nekoliko manjih od 50 do 100 zaposlenih što je nedovoljno za našu opštinu“, kaže Saša Jovanović, predsednik opštine Merošina.

Zlatan Miljković, načelnik Topličkog okruga, navodi da je duž auto-puta planirana izgradnja privredne zone u Prokuplju koja će u martu mesecu već moći da se izdaje zainteresovanim korisnicima.

Razvoj ekonomije svakako prati i politika, pa je ovaj kraj posle više decenija u žiži svih interesa.

„Put koji povezuje dva regiona Evrope praktično, i koji je deo nekog mini Šengena – paketa i poltičkog i ekonomskog rešenja razvoja Zapadnog Balkana, on ima značaj i trebalo bi po definiciji da bude interesantniji od neke druge saobraćajnice“, smatra ekonomista Boban Stojanović.

Trasa auto-puta u dužini od 77 kilometara ide od Niša preko Merošine, Prokuplja i Kuršumlije do Merdara. Brojni su turistički potencijali, na toj deonici poput Kuršumlijske banje, Đavolje varoši, arheoloških lokaliteta.

Lokalitet Vinčanske kulture Pločnik mesto je na kome se završava prva deonica puta od Niša ka Merdaru. Dosadašnja otkrića ukazuju da je možda reč o najstarijem metalurškom mestu na svetu ali njegovi turistički potencijali još uvek nisu iskorišćeni.

Posle izgradnje Koridora 10, Niš povezivanjem i sa Jadranskim morem postaje prava balkanska raskrsnica.

„Kada vi sutradan imate povezanost Niša i Prokuplja na taj način da prolazi auto-put pored Merošine gde može da se iskoristi njihova oblačinska višnja, naš turizam, potencijal samog Topličkog okruga što se tiče tog prirodnog blaga, onda možemo da kažemo da mi zaista svima onima koji koriste ovaj auto-put možemo da ponudimo nešto kvalitetno“, ističe gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Eskproprijacija zemljišta u opštini Merošina privodi se kraju, ovih dana počinje i u Prokuplju. Tender za izgradnju prve deonice od Niša do Pločnika biće raspisan do kraja godine.

Izvor: rts.rs