Home » Srbija » Vlada se slaže da malinu otkupljuju i do 139,3 dinara

Vlada se slaže da malinu otkupljuju i do 139,3 dinara

Na sastanku u Vladi Srbije na kome su učestvovali predstavnici malinara je “potvrđena saglasnost” da proizvođačka cena malina bude i do 139,3 dinara po kilogramu.

malina, maline Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Prema dogovoru Vlade i malinara, ali izgleda ne i onih koji to treba da plate – izvoznika, proizvođačka cena malina za prinos od 10 do 12 tona po hektaru je 110,9 dinara, dok je za područja koja nemaju povoljne uslove za uzgoj maline i gde je prinos oko 8 tona cena proizvodnje i do 139,3 dinara po kilogramu, saopšteno je iz Ministartva poljoprivrede.

Tanjug prenosi da je na sastanku dogovoreno formiranje posebnog operativnog tima Vlade Srbije koje će činiti ljudi iz ministarstava poljoprivrede, trgovine, unutrašnjih poslova, kao i drugih nadležnih organa kako bi se “utvrdile i otklonile sve eventualne neregularnosti na tržištu”, posebno u procesu otkupa maline, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dogovoreno je i da timovi Ministarstva poljoprivrede na terenu pruže dodatnu stručnu pomoć proizvođačima za dalje unapređenje proizvodnje maline, kao i da Vlada razmotri mogućnost za eventualno rešavanje spora iz 2013. godine između proizvođača i Republičkih robnih rezervi.

Izvor: MONDO Vesti