Vladin izveštaj o NLO: Fenomeni u vazduhu i dalje neobjašnjeni – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Vladin izveštaj o NLO: Fenomeni u vazduhu i dalje neobjašnjeni

Vladin izveštaj o NLO: Fenomeni u vazduhu i dalje neobjašnjeni

U velikom izveštaju američke vlade o neidentifikovanim letećim objektima (NLO), objavljenom u petak, navodi se da vojni i obaveštajni analitičari nemaju dovoljno podataka da odrede prirodu tajanstvenih letećih objekata na koje su nailazili vojni piloti, uključujući i pitanje da li oni predstavljaju napredne tehnologije neke države, atmosferske pojave ili su vanzemaljske prirode, prenosi agencija Rojters.

Izveštaj koji je predat Kongresu i objavljen javno, sadrži podatke o 144 slučajeva koje vladini zvaničnici nazivaju “neidentifikovanim vazdušnim fenomenima” ili NVF, počevši od 2004. Izveštaj je objavila kancelarija Direktora nacionalnih obaveštajnih službi zajedno sa radnom grupom američke mornarice za NVF.

Izveštaj sadrži i primere fenomena koji su od ranije poznati javnosti, pošto je Pentagon objavio video snimke koje su snimili piloti američke mornarice, a na kojima se vide tajanstvene letelice nadomak istočne i zapadne obale SAD, čija brzina I sposobnost manevrisanja prevazilaze poznate tehnologije u avijaciji. Na letelicama se nije jasno video motor niti površine za kontrolu letenja.

Visoki američki zvaničnik je, na pitanje o mogućnosti da postoji vanzemaljsko objašnjenje ovih fenomena, rekao: “To nije bila svrha radne grupe, da procenjuje potragu za životom van Zemlje. To nije bio naš zadatak.”

„Od 144 prijavljenih pojava kojima se bavimo, nemamo jasne indicije da za bilo koju od njih postoji neko vanzemaljsko objašnjenje – ali ćemo ići kuda nas podaci vode”, dodao je taj zvaničnik.

Svi slučajevi osim jednog, koji je pripisan grešci u radaru, ostaju neobjašnjeni i predmet su daljih analiza, rekli su američki zvaničnici koji su razgovarali sa novinarima pod uslovom da ostanu anonimni, na brifingu o zaključcima izvšetaja.

Kod preostalih 143 slučajeva, vlada tek treba da donese zaključak da li su prijavljeni fenomeni vanzemaljskog porekla, izjavili su zvaničnici.

Takođe, radna grupa nema dovoljno dokaza da zaključi da li neki od prijavljenih incidenata predstavljaju eventualne nepoznate sisteme letenja koje su razvili američka vlada, komercijalni entiteti, ili pak neka strana vlada, naveli su zvaničnici.

Mesto Rejčel u Nevadi blizu tajne vojne baze "Oblast 51", koja je važna lokacija u teorijama o vanzemaljskom životu, 22. jula 2019.
Mesto Rejčel u Nevadi blizu tajne vojne baze „Oblast 51“, koja je važna lokacija u teorijama o vanzemaljskom životu, 22. jula 2019.

„Na osnovu podataka kojima raspolažemo, nemamo jasne indikacije da li su neki od tih neidentifikovanih vazdušnih fenomena deo stranog obaveštajnog programa prikupljanja podataka, i nemamo jasne podatke koji bi ukazivali na veliki tehnološki napredak nekog potencijalnog protivnika SAD”, rečeno je novinarima na brifingu.

Vlada je proteklih godina usvojila NVF kao termin koji koristi za pojave koje su do sada nazivane “neidentifkovanim letećim objektima”, ili NLO, koji se odavno povezivao sa vanzemaljcima.

Drugi visoki zvaničnik izjavio je da 21 izveštaja ukazuju na letelice “koje, po svemu sudeći, imaju neku naprednu tehnologiju ili napredni pogon”, i razvijaju brzine veće od onih za šta SAD veruju da je u domenu tehnologije stranih protivnika Amerike.

Izveštaj o NVF je tražio Kongres, u okviru šireg obaveštajnog zakona koji je potpisao bivši predsednik Donald Tramp u oktobru prošle godine. Senator Marko Rubio imao je ključnu ulogu u naručivanju izveštaja.

Izveštaj je prekretnica za američku vladu nakon što je njena vojska decenijama izbegavala odgovore, i demantovala i diskreditovala izveštaje o neidentifikovanim leteećim objektima i “letećim tanjirima”, još od 1940-ih.

Izvestan broj mornaričkih pilota je u skorije vreme bio spreman da o svojim iskustvima sa neidentifikovanim vazdušnim fenomenima razgovara sa autorima dokumentarnih filmova i medijskim organizacijama kao što je Rojters.

„Mnogo posla koji je radna grupa obavila do sada odnosio se na skidanje stigme, i osiguravanje da se oni koji primete neidentifikovane objekte osećaju dovoljno opušteno da ih prijave, i da bude jasno kako treba da to prijave”, rekao je prvi zvaničnik koji je govorio na brifingu.

„Mislim da je Sekretarijat za odbranu načinio značajne korake proteklih meseci da prenese tu poruku.”

Ovo nije prvi zvanični vladin izveštaj o ovoj temi. Na primer, američko vojno vazduhoplovstvo je sprovelo raniju istragu o NLO koju je nazvalo „Projekat plava knjiga“, koji je završen 1969. Sadržao je spisak 12.618 pojava od kojih je se kod 701 pominju objekti koji su zvanično ostali “neidentifkovani”.

1994. američko vojno vazduhoplovstvo je objavilo da je sprovelo studiju da bi se locirala dokumenta i podaci u vezi sa “incidentom u Rozvelu” 1947. u Novom Meksiku. U studiji je rečeno da materijal pronađen blizu Rozvela odgovara onome posle rušenja balona – što je bilo dugogodišnje objašnjenje vojkse za incident, te da nema dokumenata koji bi pokazali da su tada pronađena tela vanzemaljaca ili vanzemaljski materijal.

Izvor: Glas Amerike