Vojni lekar na selu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Vojni lekar na selu

Vojni lekar na selu

 

Danas je u selu Donja Trnava u opštini Topola realizovan projekat „Vojni lekar na selu“. Ovaj projekat realizovan je od strane sanitetskih ekipa 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva u prostorijama osnovne škole „Milutin Jelenić“.

Meštani sela Donja Trnava i okolnih sela sa zadovoljstvom su se odazvali projektu koji već tradicionalno realizuju pripadnici Vojske Srbije. U toku dana realizovano je oko 50 pregleda različitih karaktera. Merenje krvnog pritiska, merenje nivoa šećera u krvi, EKG, osnovni pregledi i medicinski saveti samo su neki od njih.

„Zadovoljni smo odzivom građana, za preglede nije bila  neophodna zdravstvena knjižica  tako da je to obradovalo meštane seoskog područja. Naše ekipe realizovale su ovakve akcije i u susednim opštinama a možda ćemo ponovo posetiti još neko selo u opštini Topola“ izjavio je za TopPres kapetan Goran Vasić.

Poručnik Jovanović Marko iz sastava 1. raketnog diviziona za PVD održao je predavanje na temu „Mere zaštite od zmijskog ujeda i insekata u letnjem periodu“ deci iz osnovne škole. Predavanje je po rečima učitelja i roditelja bilo izuzetno korisno za sve.

„Deci je pretežno skrenuta pažnja na ujede osica i krpelja, svesni smo da deca na selu provode većinu dana u prirodi s toga je za njih ovo predavanje jako bitno. Na mesto ujeda treba staviti neku hladnu oblogu, a ukoliko je moguće da se od pčela, osica, stršljena ukloni žaoka. Što se krpelja tiče da ih ne skidaju sami već da odmah odu do prve ambulante“ objasnio je poručnik Jovanović.

TopPres