Home » Srbija » Vratili se srpski mirovnjaci iz CAR-a, otišli novi

Vratili se srpski mirovnjaci iz CAR-a, otišli novi

Pripadnici sedmog kontingenta Vojske Srbije, koji su prethodnih šest meseci, u sastavu lake poljske bolnice, bili angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga u misiji UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), stigli su u Beograd.

vojska mirovnjaci unFoto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda

Njih 70, na Aerodromu “Nikola Tesla”, dočekali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić.

Komandant srpskog kontingenta u misiji MINUSCA pukovnik Goran Radosavljević rekao je da su pripadnici Vojske Srbije više od pola godine izvršavali težišne zadatke misije.

“Komanda misije je zadovoljna našim radom. Cenim da smo i ovaj put, kao i sve prethodne rotacije, primerno predstavljali Republiku Srbiju, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije”, naglasio je pukovnik Radosavljević.

mirovnjaci srbija un vojskaFoto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda

Prema rečima komandanta vojne bolnice u sedmoj rotaciji potpukovnika dr Danila Jokovića, ta bolnica je obavila svoj osnovni zadatak – pružanje zdravstvene zaštite pripadnicima Ujedinjenih nacija.

“Pokazatelj njenog rada je oko 6.000 obavljenih pregleda, 90 medicinskih evakuacija, vazdušnim i kopnenim putem, kao i 350 slučajeva obolelih od malarije. Naravno, tu su i priznanja koja smo dobili za svoj rad od rukovodstva misije. Izazovi u radu su bili značajni, u smislu otežanog snabdevanja lekovima i potrošnim materijalom, kao i pogoršane bezbednosne situacije u gradu”, rekao je potpukovnik Joković.

Pripadnici naredne, osme, rotacije otputovali su juče u Bangi, prestonicu Centralnoafričke Republike, gde će narednih šest meseci biti angažovani u misiji UN.

Osim pripadnika srpske vojne bolnice nivoa 2, u misiji MINUSCA angažovani su i oficiri na štabnim dužnostima i na dužnostima vojnih posmatrača.

Izvor: MONDO Vesti