Vreme je da se zaštite vodomeri od pucanja usled mraza! – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Vreme je da se zaštite vodomeri od pucanja usled mraza!

Vreme je da se zaštite vodomeri od pucanja usled mraza!

U zimskom periodu, kada su temperature često ispod nule, može doći do smrzavanja i ozbiljnih oštećenja mernih uređaja (vodomera) i unutrašnjih vodovodnih instalacija ukoliko se isti ne zaštite pravovremeno i na odgovarajući način.
Vodomeri u skloništima koja nisu obezbeđena poklopcima i koja su puna vode u opasnosti su od pucanja. S obzirom da je održavanje vodomernih šahtova u nadležnosti potrošača, da bi vodomeri bili sačuvani tokom zime i neometano merili potrošnju vode, potrebno ih je adekvatno zaštititi. Vodomerna skloništa bi trebalo da su obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda.
Precizno merenje potrošnje vode zavisi od ispravnosti vodomera, a to na kraju utiče i na iznos na računu korisnika.
Građani koji imaju kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije. Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama.
Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju, trebalo bi takođe obezbediti. Zato je potrebno da se voda iz vodovodnih cevi ispusti na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema, a najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vreme „konzervira“ točeća mesta, odnosno mrežu isprazni, neće imati problema sa pucanjem instalacija.