Home » Srbija » Vučić: Albanci samo čekaju – da napadnu sever

Vučić: Albanci samo čekaju – da napadnu sever

Predsednik Srbije Aleksandar Vučeć izjavio je jutros da su prištinske vlasti optužbama na račun potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića želele da oslabe srpsku odbranu severa Kosova. O izlasku iz institicija Prištine.

aleksandar vučićFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Vučić je u dnevniku RTS komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da je proterao Radojčića kazao da su u Prištini znali da je Radojičić jedan od ključnih lica na tom području i kako je rekao, sada čekaju povoljan trenutak za napad na sever Kosova.

On je rekao da je zadovoljan što Srbija nije nasela na provokacije agenturne mreže.

Kad “patriotama” stigne koverta

Predsednik je rekao da je bio iznenađen inicijativom i apsolutnim jedinstvom Srba sa juga i severa KiM, ali je onima koji smatraju da je trebalo da Srbi još odavno izađu iz institucija poručio da se nagledao junaka i patriota koji “kukaju” kada stigne oko 300 koverata sa pozivom za vojne obveznike koji nisu odslužili vojni rok.

Vučić je naveo da mu je jedan od čelnih ljudi jedne zapadne obaveštajne sluzbe saopštio da je pokušano kreiranje slučaja otvorenim laganjem da je Radojičić ubica.

“I dalje nemamo crvenu poternicu, nikako da dobijemo bilo šta”, istakao je Vučić.

On je naveo da se nakon onoga što se dešavalo poslednjih nekoliko dana u Prištini, Tirani, u svetu, ali i u Beogradu pokazalo koliko je bio u pravu da smo svetlosnim godinama daleko od dogovora sa Prištinom.

IZLAZAK IZ INSTITUCIJA KRAJNJA MERA

Predsednik Srbije izjavio je da bi izlazak Srba iz kosovskih institucija bio krajnja mera, jer u tom slučaju Priština ne bi bila jedina odgovorna strana za ceo svet.

“Mi svoju poziciju u svetu držimo dobro, ako izađemo iz institucija oni će reći da ni Beograd ne poštuje Briselske sporazume”, rekao je Vučić za RTS i dodao da bi u tom slučaju bilo jasno da sve što se radilo decenijama u postizanju mira ne postoji i da je otvoreno “bojno polje”.

“Žene u SNS tražile da se smeni Jutka”

Aleksandar Vučić kaže da je napad na, sada već bivšeg, predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku bio napad na njega, a da je šef Brusa podneo ostavku na zahtev sranke koja je, kako je rekao, za razliku od drugih odgovorna. Vučić je potvrdio da su u stranci bile dve struje i da je prevladao zahtev žena za smenom Jutke. “Ja sam i otac jednog ženskog deteta. U stranci smo imali borbu, jer jedna struja smatra da ne treba popuštati napadima koji se vode preko raznih televizija uz prevarante i lažove koji za novac traže da se oduzme majčinstvo majkama, I druga struja koje predvođe žene SNS koje traže da podnese ostavku dok se ne završi sudski postupak”, naveo je Vučić. Vučić je ukazao da je Jutka pet puta sam pobeđivao na izborima u Brusu i da je dela koja mu se pripisuju navodno počinio pre vremena u SNS, već kao DOS-ovac.

On je rekao da smatra da bi trebalo sačekati 45 dana za tu odluku, kako bi se videlo šta će Albanci da urade sa taksama i da se tek onda hladne glave donose nekakve mere.

Vučić je istakao da je cilj da se sačuva mir i stabilnost. Istakao je da ima mnogo velikih junaka i u Srbiji, “poput Đilasa i Jeremića”, ali da on nema pravo da se “pravi lud” jer će njega da okrivljuju za sukobe.

“Nemamo dovoljno dece za sukobe. Ako možemo da čuvamo mir, to treba da uradimo, ali ako budemo naterani, imaćemo dovoljno snage da svoju zemlju sačuvamo”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li ističe vreme za dogovor, Vučić jer rekao da on neće potpisati nezavisnost Kosova i ponovio da je potrebno da se ukinu takse kako bi se dijalog nastavio.

“Ne znam šta znači da vreme ističe, slušao sam da imamo rok, nema nikakvih rokova, ali što vreme odmiče, naši odnosi su sve lošiji i to predstavlja sve veći problem”, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao i da ne misli da Priština ima bezrezervnu podršku Nemačke, ali da veruje da imaju podršku.

Izvor: MONDO Vesti