Home » Srbija » Vučić govori u podne, demonstranti ispred Predsedništva

Vučić govori u podne, demonstranti ispred Predsedništva

Povodom sinoćnjih delom nasilnih protesta u Beogradu u podne će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Deo demonstranata i lidera SZS upao u subotu uveče u zgradu RTS, a najavili nove proteste u 12 sati ispred Predsedništva.

boško obradović rts opozicija upadFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić obratiće se javnosti u 12:00 sati u zgradi Predsedništva, za kada su ispred zgrada najavljene i nove demonstracije opozicije. Deo demonstranata juče je upao u zgradu RTS-a, odakle ih je isterala Žandarmerija, a potom su se razišli oko ponoći.

Predsednik Srbije došao je u Predsedništvo Srbije oko 10.30 sati, a do zgrade Predsedništva došao je, izveštavaju pojedini mediji, peške kroz Pionirski park.

Predsednik vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da upad u zgradu Radiotelevizije Srbije predstavlja neuspešan pokušaj lidera Saveza za Srbiju da preuzmu vlast u zemlji.

Izvor: MONDO

“Naši građani treba da znaju da su sinoć, upadom u zgradu RTS-a, fašistički bandit i lopuža Đilas pokušali da preuzmu vlast u zemlji”, rekao je Đurić za jutarnji program Javnog servisa.

To im na sreću nije pošlo za rukom zahvaljujući profesionalnoj reakciji MUP-a, istakao je on.

“Vidim da i danas pozivaju na određene skupove i valjda se nadaju da bi mogli da upadnu u zgradu Predsedništva, valjda se nadaju da će na taj način moći da svrgnu, ubiju, ili šta već, predsednika Srbije”, rekao je Đurić.

“U vezi s tim. mogu da kažem da je sasvim sigurno da se Aleksandar Vučić neće sklanjati pred banditima i pred fašistima, da se neće povlačiti, dakle da se neće sklanjati pred njima, da se neće sklanjati pred nasiljem i da će se obratiti građanima Srbije”, istakao je Đurić.

NAPETO DO PONOĆI

Učesnici protesta koji su ostali pred zgradom RTS u Aberdarevoj, nakon upada u zgradu i akcije policije koja je deo njih mirno i nenasilno izvela iz zgrade Javnog servisa, razišli su se oko ponoći.

Njima se prethodno obratio lider Pokreta Dveri, Boško Obradović, koji ih je pozvao da se okupe danas ispred Predsedništva Srbije u podne, kada je najavljena vanredna konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Obradović je pozvao sve učesnike protesta da ispred zgrade Predsedništva Srbije budu u 11:55, ističući da ujedno ne odustaje od zahteva da se neko od organizatora protesta “1 od 5 miliona” danas obrati u Dnevniku 2 RTS-a.

On je najavio i da će se, ukoliko taj zahtev ne bude ispunjen, ispred zgrade RTS večeras okupiti “još veći broj demonstranata”.

Prelazak linije anarhije

Povodom upada demonstranata u zgradu RTS-a oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, navodeći da ulazak demonstranata predstavlja “prelazak delikatne linije koja društvo deli od anarhije i bezakonja”.

Demonstranti su sinoć oko 20.00 časova, predvođeni Obradovićem, nasilno upali u zgradu RTS-a zahtevajući uživo uključenje u program. Među demonstrantima su bili i lider Demokratske strane Zoran Lutovac i jedan od čelnika Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

Demonstranti su u zgradu RTS-a ušli preko ulaza iz Aberdareve ulice, izlepili trakama i nalepnicama sa Vučićevim obećanjima hodnike zgrade, polomili stakla i odgurivali obezbeđenje i zaposlene televizije.

Ubrzo nakon toga stigli su i pripadnici specijalnog odreda policije i Žandarmerije koji su sprečili demonstrante da se popnu na više spratove.

Posli višečasovnog insistiranja pripadnika Žandarmerije da demonstranti mirno napuste RTS, policija je potisnula iz zgrade učesnike protesta i predstavnike opozicije.

Policija je nakon toga napravila živu ogradu ispred RTS-a ne dozvoljavajući ulaz demonstrantima, koji su ponovo pokušali da uđu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je na vanrednoj konferenciji za medije poručio da će svako ko se poslužio nasiljem prilikom upada demonstranta u RTS odgovarati pred zakonom prekršajno i krivično.

Kasnije je održao još jednu konferenciju za medije na kojoj je rekao da je uhapšena jedna osoba koja je napala policajca.

Stefanović je dodao da je, uz poštovanje zakona, u Radio-televiziji Srbije uspostavljen mir.

Izvor: MONDO Vesti