Home » Srbija » Vučić: Na koliko smo od katastrofe…

Vučić: Na koliko smo od katastrofe…

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je danas sve one koji podržavaju Prištinu da razmisle dobro “na koliko smo od katastrofe” ukoliko Albanci nastave sa neodgovornim potezima. Brisel “bez komentara” na platformu Prištine.

bia, aleksandar vučićFoto: Mondo/Stefan Stojanović

Vučić je u obraćanju građanima u Dobrincima rekao da Srbija neće naglo da reaguje i da će sačekati nekoliko dana ili nedelja pre nego se donese odluka u vezi sa platformom Prištine, ali garantuje da će odluka biti odgovorna i ozbiljna.

Brisel “bez komentara”

Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ne komantariše stavove pojedinih strana, rekla je portparol Evropske komisije Maja Kocijančič, povodom prištinske platforme. Ona je naglasila i da sporazum Beograda i Prištine “mora biti saglasan međunarodnom pravu i dobiti podršku EU i svih članica Unije”. Kocijančičeva je istakla da se “jedino pregovorima može doći do sporazuma koji je od interesa za građane Kosova i Metohije, Srbije i regiona”, napomenuvši da EU traži da vlasti u Prištini ukinu carine od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

“Zaštitićemo interese i našeg naroda i interese Strbije na KIM. To ćemo da uradimo na najpametniji način i dalje ostavljajući vrata otvorenim za mogući dijalog u budućnosti, ali pre toga neki drugi ljudi moraju da se uozbilje”, rekao je Vučić i Dobrincima.

“Što se mene tiče, meni po pitanju politike prema Kosovu nisu potrebni aplauzi, ali neću da dozvolim onima koji su Albancima dali sve, koji su ostavili granice na Jarinju i Brnjaku da mi drže predavaja o patriotizmu, jer se moj patriotizam ogleda u tome sto ću da štitim narod na KIM”, kazao je predsednik.

Navodeći da će uskoro biti 15 godina od pogroma na KiM, Vučić je naveo da su ti sadašnji kritičari “ćutali i gledali kako nam lome krst na crkvi u Podujevu, nisu ni znali saopštenje da pošalju, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost…”

“Srbija i naš narod će biti zaštićeni. To je ono što vam garantujem, gledaćemo da čuvamo mir”, poručio je predsednik.

Istakao je da, za razliku od drugih, on nije neko kome je stalo do “busanja u grudi”, do velikih patriotskih izjava da bi dobio aplauze.

“Uvek sam se zalagao za kompromis, za očuvanje mira, iako znam koliko bih više aplauza dobio da govorim nešto drugo”, rekao je Vučić.

Kaže da je Priština ne ispunjavajući obaveze iz Briselskog sporazuma, neformirajem ZSO, uvođenjem takse od 100 odsto, a posebno sa platformom koja je platforma protiv dijaloga i budućih normalnih odnosa između Srba i Albanaca, rekla da ne želi ni razgovore, ni komrpomisna rešenja.

“Taj papir i ta njihova odluka je za nas teška, ali ono što ja vama mogu da kažem je da imate poverenja u nas”, naveo je predsednik.

Izvor: MONDO Vesti