Home » Srbija » Vučić: Nema ugovora o lobiranju oko Kosova

Vučić: Nema ugovora o lobiranju oko Kosova

On je rekao da Vlada Srbije razgovara o angažovanju jedne advokatske kancelarije u slučaju da pokrene arbitražni postupak zbog kršenja ugovora Cefta od strane Prištine.

“Nema nikakvog ugovora o lobiranju. Oni su razgovarali o tome hoćemo li da pokrenemo arbitražni postupak protiv Prištine zbog uvođenja taksi Srbiji. I zbog toga su uzimali firmu čije je sedište inače u Briselu i Parizu, a ne u Vašingtonu. Nikakve to veze nema sa lobiranjem u Vašingtonu. Samo su počeli razgovori, nema nikakvog dogovora”, rekao je Vučić za TV Prva.

To bi bilo inače normalno, ako se bude išlo u taj postupak, dodao je on.

“Ali, ne znam da li će se vlada odlučiti na to ili ne”, rekao je Vučić.

Upitan da li će Srbija ikada biti spremna da za lobiranje izdvoji bar upola novca koliko to čine Albanci, Vučić kaže:

“Voleo bih da imamo više firmi za lobiranje, da iz više uglova radimo to u Vašingtonu. Da taj novac trošimo savesno i pošteno, a ne kao Jeremić i Djilas, kada su krali pare, milion i 200 hiljada dolara, koliko je naš tadašnji ambasador delio sa njima i koje nigde i ničemu nisu služile.”

Voleo bih da to uradimo, ali to nikada nismo uradili – lagali su da smo imali ugovor sa “Levandovskim” i drugo, dodao je predsednik Srbije.

“Valjda ćemo jednom postati zemlja koja će prihvatati da jednom moramo da uradimo neke stvari putem lobiranja. To je u Vašingtonu,a sad već i u Berlinu preko potrebno”, zaključio je Vučić.

Beogradski mediji jutros su preneli da je Vlada Srbije angažovala firmu “Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP” (Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP) da lobira za nju u Vašingtonu.

“Glas Amerike” je objavio da se u dokumentu podnetom američkom Sekretarijatu za pravosuđe, 27. marta 2019, navodi da će ta firma lobirati za Srbiju “kod svih američkih zaintersovanih strana (uključujući i zvaničnike američke vlade) u vezi sa određenim pitanjima regionalne saradnje koje obuhvataju stranog klijenta (Srbiju) i Kosovo”.

Izvor: MONDO Vesti