Vučić o Kosovu: U Srbiji se svi pravimo pomalo blesavi – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Vučić o Kosovu: U Srbiji se svi pravimo pomalo blesavi

Vučić o Kosovu: U Srbiji se svi pravimo pomalo blesavi

On je poručio da će Srbija nastaviti da se bori za interese srpskog naroda.

Vučić je za Glas Amerike (VOA) kazao da ne može da razume ono što pišu pojedini naši mediji kako je Tramp promenio politku prema Srbiji i da će sve će biti drugačije.

“Oni su priznali nezavinost KiM i to se neće promeniti. Mi tražimo da se borimo za svoj interes i da izvučemo za naš narod i Srbiju naviše što možemo. Ali, krećemo se po tankoj žici, u okvirima koji su užasno mali, lomljivi i tanki i dajemo sve od sebe trudeći se da izvučemo najviše što možemo za našu zemlju”.

Vučić kaže da se u Srbiji svi pravimo pomalo blesavi kao da ne znamo o čemu se radi po pitanju KiM.

Naveo je da su vlast i međunarodna zajednica 2000. godine govorili da je pitanje KiM isključivo demokratsko pitanje, zatim da su govorili “standardi pre statusa”.

Takođe, kako je rekao, dočekivali su Havijera Solanu iz NATO i govoreći da nisu bombardovali Srbiju već Miloševića i 2004. smo na KiM imali martovski pogrom i paljenje srpskih svetinja.

“Reakcija naše države je bila nikakava. Umesto toga su svađali unutar vlasti ko će da bude velika vlast”.

Vučić dodaje da je zatim usledilo proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine i da je tada i SAD priznala Kosovo, kao gotovo sve važne zapadne zemlje.

“Je l’ zaista mislite, iako je Srbija jača ekonomski i vojno i ima veće poštovanje i ugled u svetu da smo u mogućnosti da menjamo odluku SAD?”, zapitao je Vučić i dodao da ne želi da izigrava nacionalnog heroja.

Ističe da je naša pozicija po pitanju KiM teška i da neće biti lakša, kao i da je važno što smo pokazali da možemo da guramo zemlju napred u ekonomskom i političkom smislu.

Vučić navodi da su dobre posledice razgovora koje je imao sa zvaničnicima SAD i da će možda doći opet za mesec dana u SAD i da će imati i “više razgovora sa svim svetskim državnicima”.

Zahvalio je američkim zvaničnicima što su hteli da saslušaju poziciju i mišljenje Srbije iako ti razgovori nisu bili laki.

Vučić i Pompeo: Podrška SAD, Kosovo da ukine takse

Vučić je rekao i da može da se razgovara o svemu kada je reč o kompromisnom rešenju za Kosovo, ali da neće dobiti njegov potpis i podršku da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa.

Na pitanje da li će on biti taj koji će priznati Kosovo, Vučić je kazao da je na to pitanje odgovorio više puta.

“Možemo da razgovaramo o svemu, samo kada je reč o kompromisu, a o tome da Albanci dobiju sve, a da Srbija ne dobije ništa, moj potpis nećete dobiti nikada i moju podršku nećete dobiti. U ovom trenutku sam predsednik Srbije, možete da pronađete nekog drugog ko će želeti da bez ikakvog kompromisa sledeći samo nečije ultimatume da to prihvati“, poručio je Vučić.

On je kazao da je nudio kompromisna rešenja, rekavši da je juče u Njujorku razgovarao o različitim opcijama.

“Nisu u pitanju samo razgraničenja. Mi smo razgovarali o svemu, šta se zbivalo, kako je to išlo, Halstajnova doktrina, pa dve Nemačke, pa smo kroz različite modalitete i koncepcije…mnogo toga smo prolazili u neformalnim razgovorima”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da očekuje veoma teške pritiske na Beograd, da neće biti lako, ali da će se boriti.

Izvor: Mondo Vesti