Home » Srbija » Vučić priredio večeru Pahoru: Srbi vole Slovence (FOTO)

Vučić priredio večeru Pahoru: Srbi vole Slovence (FOTO)

Vučić se u zdravici prvo zahvalio Pahoru, kojeg je oslovio sa “uvaženi gospodine predsedniče, dragi prijatelju, poštovani Borute”, što je s delegacijom došao u Srbiju upkos obavezama.

“Ja mislim da je važno što smo danas ojačali temelje i počeli da zidamo višu zgradu saradnje Srbije i Slovenije i čini mi se da sa više i odgovornosti, ali i obaveza gledamo na naše odnose u budućnosti i dobro razumemo da još mnogo toga moramo da uradimo da bismo očvrsli tu zgradu našeg prijateljstva.

Pahor u Skupštini: Poruke o EU, bojkot dela opozicije

Mislim da ono što ste danas u Beogradu, a i na svakom drugom mestu u Srbiji biste to takođe mogli da osetite, to je iskreno prijateljstvo bez zadrške, bez ikakvih zadnjih namera, bez ičega negativnog što bi Srbi i svi drugi građani Srbije mogli da osećaju prema slovenačkom narodu”, kazao je Vučić.

On je rekao da Srbi vole Slovence.

“I mislimo da i Slovenci ne mrze Srbe, mi mislimo da imamo, rekao bih, više nego dobar temelj da naše odnose unapređujemo. Naše ekonomije rade sve bolje i približavaju se jedna drugoj i trgovinska razmena je sve veća, onoliko koliko možemo mi da im omogućimo da rade još bolje, da još bliže sarađuju, da još više investitora dolazi iz Slovenije u Srbiju, još više investitora iz Srbije u Sloveniju i verujem da ćemo time uspeti da napravimo najbolji mogući ambijent za još bolje rezultate”, naveo je Vučić.

Srpski predsednik se šefu slovenačke države zahvalio ne samo za prodršci evropskom putu Srbije, već i na ličnom trudu da razume probleme Srbije, da razume i političke probleme Srbije koji nisu laki.

“I teško je naći zemlju (poput Srbije) koja ipak snažno gura napred i u svom ekonomskom razvoju, a koja se nalazi pod velikim pritiskom zbog nerešenih odnosa sa Prištinom, zbog drugih problema u regionu, a koja se trudi da na miran i civilizovan način te probleme rešava. Ne zaboravite, pro?lo je 70 dana otkad su nam uveli takse od 100 posto na našu robu, suprotno Cefti, suprotno svim evropskim normama i pravilima, a mi vam i ni ne plačemo i ne kukamo, i ne šalimo se, trpimo, ne provodimo nikakve kontra mere i trudimo se da bude pouzdan partner svakome ko želi da bude partner sa Srbijom“, poručio je Vučić.

On se Pahoru takođe zahvalio na ogromnoj ulozi i ogromnom angažmanu u procesu Brdo-Brioni.

Pahor je u zdravici na slovenačkom jeziku ocenio da je slovenačko-srpsko prijateljstvo “prijateljstvo bez proračunatosti”.

“Danas sam se dobro osećao. Mislim da bi bilo patetično reći da sam se osećao kao kod kuće, ali svakako sam osećao da se nalazim među iskrenim ljudima, koji takođe mogu i drugačije da razmišljaju… ali se trudimo da imamo iskrene prijateljske odnose između dva naroda, između dve države”, kazao je Pahor.

On je zdravicu završio rečima “živelo slovenačko-srpsko prijateljstvo”.

Izvor: MONDO Vesti