Vučićev advokat: Zgrožen sam iznosom koji traži Jeremić – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Vučićev advokat: Zgrožen sam iznosom koji traži Jeremić

Vučićev advokat: Zgrožen sam iznosom koji traži Jeremić

Početak suđenja po tužbi Vuka Jeremića protiv Aleksandra Vučića odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu do odluke Narodne skupštine o imunitetu predsednika Srbije, na koji se on, inače, nije pozvao.

vuk jeremić, sud Foto: Tanjug/Bojan Stekic

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić odrekao se predsedničkog imunuteta u procesu koji se protiv njega vodi po tužbi lidera Narodne stranke Vuka Jeremića,međutim, sudija u tom predmetu je, kako prenosi televizija N1, odlučila da se današnje ročište ne održi dok se, po nalogu Apelacionog suda, Skupština ne izjasni da li mu za ovakav slučaj može biti skinut imunitet.

Vučićev advokat Dragan Palibrk rekao je da je sud postupio u skladu sa zakonom i da sudija ništa nije sprečila već da je samo radila po zakonu.

“Sada Skupština treba da odluči da li će biti imuniteta ili ne. Tako da će, kada takva vrsta odluke bude doneta, sud moći da zakazuje suđenje ili dalje dokazne radnje, u odnosu na to kakva je odluka”, rekao je Palibrk i dodao da ne može da pretpostavi koliko će ta procedura trajati.

On je rekao da je “zgrožen” činjenicom da je Jeremić tražio 50 miliona dinara naknade na ime nematerijalne štete i da mu ta cifra “odzvanja u glavi” iz najmanje dva razloga.

“Prvi je razlog zato što je sudska praksa takva da sudovi za dodelu materijalne i nematerijalne štete za smrt lica, da ne govorim o teškim telesnim povredama i ozbiljnim vidovima šteta, dodeljuju po par stotina hiljada dinara. Nečiji život vredi par stotina hiljada, a ugled Jeremića 50 miliona dinara. Moram da priznam da sam zaista šokiran. Ako budete našli da je neko tražio za povredu ugleda i čast 50 miliona, ja se neću baviti advokaturom.Zaista sam zgrožen time“, rekao je on.

Palibrk je rekao da je u vreme kada je Jeremić bio na vlasti prosečna plata bila 250 evra i da ne razume šta to kod njega vredi 500 puta više.

“Prepustiću javnosti da prosudi moralni aspekt te tužbe. Da li neko ima pravo da se poziva na ugled i čast, a za predsednika države govori da je izdajnik, da je kukavica, da je kriminalna bitanga, da je kriminalac”, upitao je on.

Odgovarajući na pitanje zbog čega Vučić ne tuži Jeremića, Palibrk je rekao da njegov klijent nikada u životu, čak ni kada je bio opozicija, nikoga nije tužio jer stoji na stanovištu da politika nije samo privilegija, odnosno sredstvo da se nešto zaradi i uzme, već da podrazumeva i veliku odgovornost i spremnost da se istrpi kritika.

Jeremić je tužio Vučića za povredu časti jer ga je predsednik nazvao “šefom međunarodne bande lopova” i tražio odštetu od 50 miliona dinara.

 On je predsednika Srbije i SNS tužio zbog izjave da je Jeremić šef međunarodne kriminalne grupe, a povodom istraživanja pojedinih medija o uplatama organizacije bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hongkonga Patrika Hoa na račun Jeremićevog Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

Hou se u SAD sudi u korupcionaškom slučaju vrednom skoro tri miliona dolara, a Jeremić, koji je na suđenje došao u pratnji trojice advokata, smatra da je predsednik Vučić pomenutom izjavom povredio njegovu čast i ugled, a da za to, kako je rekao novinarima, nema dokaze.

Jeremić je rekao da je predsednika Srbije tužio jer ga je, kako tvrdi, nazvao šefom međunarodne bande za šta, kaže Jeremić, nema nijedan dokaz.

Izvor: Mondo Vesti