Vulin: Modernizovani tenk M-84 AS1 pokazao je dobre ideje naših konstruktora – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Vulin: Modernizovani tenk M-84 AS1 pokazao je dobre ideje naših konstruktora

Vulin: Modernizovani tenk M-84 AS1 pokazao je dobre ideje naših konstruktora

Prototip modernizovanog tenka pod oznakom M-84 AS1, prema oceni ministra Vulina, pokazao je da smo na dobrom putu i da su naši konstruktori dali dobre ideje.

„Mi ćemo ulagati velike napore da svi naši tenkovi, bar najveći broj naših tenkova, bude modernizovan na takvom nivou da može da koristi i odgovarajuću municiju i tehnička rešenja i da bude u stanju da se nosi sa bilo kojim tenkom u našem okruženju. Srbija je tenkovska sila, ali to ne sme da bude samo po broju, već mora da bude i po tehničkim rešenjima i posadi“,  naglasio je ministar Vulin.

Govoreći o ključnim segmentima usavršavanja tenka M-84, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović rekao je da modernizacija tog tenka i borbenog vozila pešadije trenutno predstavljaju dva najbitnija projekta modernizacije borbene tehnike Vojske Srbije za potrebe Kopnene vojske.

„Najveći broj tipova novog i modernizovanog naoružanja, koji se tiče povećanja sposobnosti naših pešadijskih i artiljerijskih jedinica, u smislu razvoja već je završen. Sada se u naoružanje upravo uvode nulte serije, što će reći da se ide u početno opremanje jedinica, čime se završava prva faza zanavljanja naoružanja Vojske Srbije“.

Konstruktorska ispitivanja modernizovanog tenka M-84 AS1, prema rečima Miloradovića, veoma su obiman poduhvat, koji podrazumeva veliki broj modernizovanih i dodatih podsistema na tenk, čija je namena povećanje nivoa zaštite tenka protiv najsavremenijih tipova protivoklopnog naoružanja, kao i povećanje situacione svesnosti posade i opremljenosti komandira tenka.

„Osim komandno-informacionog sistema i odgovarajućih komunikacionih i računarskih sistema, tenk je opremljen i novom daljinski upravljanom borbenom stanicom, koja mu daje potpuno novi kvalitet u borbi i pruža znatno veći nivo zaštite i borbene efikasnosti. Smatramo da će ova modernizacija značajno povećati sposobnosti naših oklopnih i mehanizovanih jedinica“  naglašava Miloradović.

Izvor: rts.rs