Za sufinasiranje inovacija 400 miliona dinara, pristiglo 218 prijava – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Za sufinasiranje inovacija 400 miliona dinara, pristiglo 218 prijava

Za sufinasiranje inovacija 400 miliona dinara, pristiglo 218 prijava

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je na konkurs za program ranog razvoja i program sufinansiranja inovacija koji je trajao od 2. aprila do 1. juna pristiglo ukupno 218 prijava, a da su zainteresovani mogli da konkurišu za sredstva do 400 miliona dinara.

U intervjuu Prvom programu Radio Beograda, Popović je naveo i da je njegovo ministarstvo dodelilo 116 inovacionih vaučera za sto kompanija u iznosu od 72 miliona dinara i da država na taj način podstiče saradnju firmi, malih i srednjih preduzeća s jedne, i naučnih instituta i fakulteta s druge strane.

plate placanje isplata penzije uplata uplacivanje kredit krediti stipendije stipendija dinari subvencije dinar dinari novac subvencionisanje jpg

Ilustracija RTV

„Njih dobijaju mala i srednja preduzeća, ali mogu da ih koriste isključivo za plaćanje usluga naučno istraživačkih organizacija ili fakulteta. Na taj način promovišemo saradnju nauke i industrije. Vrednost jednog vaučera iznosi 800.000 dinara i jedna kompanija može dva puta da se kandiduje, a sve se realizuje preko Fonda za inovacionu delatnost“, rekao je on.

Popović ističe da je važno što više povezati nauku i privredu, jer nauka nije za police u biblioteci već je nauka za privredu i industriju. On napominje da se nažalost, u Srbiji i dalje najvećim delom nauka finansira iz državnih sredstava, za razliku od Švajcarske gde se 90 procenata svih istraživačkih i naučnih projekata finansira iz industrije. „To je nama cilj, Srbija je na dobrom putu, jer nauka treba da bude usmerena na razvoj inovacija i naučnih saznanja koja će omogućiti lakši život ljudima“, ocenio je Popović.

On je istakao i da je budžet za inovacije u 2018. godini povećan pet puta, što pokazuje da su predsednik i cela vlada prepoznali značaj inovacija i potencijal koji Srbija ima u inovacijama.

Izvor: Tanjug