Za tri godine zatečeno skoro 60.000 neprijavljenih radnika, ko brine o njihovoj bezbednosti – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Za tri godine zatečeno skoro 60.000 neprijavljenih radnika, ko brine o njihovoj bezbednosti

Za tri godine zatečeno skoro 60.000 neprijavljenih radnika, ko brine o njihovoj bezbednosti

Republička Inspekcija rada najviše radnika na crno i neregistovanih firmi otkrila je u građevinarstvu, trgovini i ugostiteljstvu.

Od 2017. inspektori su, proveravajući primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu, zatekli čak 57.000 neprijavljenih radnika.

„Što se tiče poslodavaca za ove tri godine i osam meseci, otkrili smo 2.300 fantomskih firmi, firmi koje nisu imala nikakva dokumenta da rade i samim tim suzbili nelojalnu konkurenciju“, kaže Stevan Đurović, direktor Republičke inspekcije rada.

Problem je i povećan broj radnika iz inostranstva koji u našoj zemlji rade na crno. Iz Vlade podsećaju da su prošle godine izmenama zakona olakšali i ubrzali procedure za prijavljivanje stranih radnika. Poslodavac je obavezan da sa Agencijom koja dovodi radnike sve reguliše pre njihovog dolaska.

„Mi po automatizmu odobravamo, koliko traje boravišna viza toliko traje i radna dozvola. Sve je toliko jednostavno da je neverovatno da nalazimo radnike na gradilištima koji su neprijavljeni. I ceo problem nastaje kada nastane povreda ili ne daj Bože smrtni slučaj“, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Đurović kaže da je i dalje problem da se pokrenu krivične prijave ako je u pitanju teška ili smrtna povreda ili zahtevi za prekršajni postupak. To se, kaže, ne realizuje.   

U 95 odsto smrtnih slučajeva uzrok je ljudski faktor.

U Inspektoratu rada navode da od 2003. nisu imali nijedan postupak u kome je neko zbog toga osuđen predviđenom kaznom od dve godine do 12 godina zatvora.

Odgovorni su najčešće dobijali uslovne kazne na godinu dana a gotovo polovina prekršajnih prijava nema ishoda zbog zastarevanja predmeta.

Izvor: rts.rs