Home » Srbija » Zaharova: Vama ne bi smetala promena granice?

Zaharova: Vama ne bi smetala promena granice?

Posle vežbi u jednoj beogradskoj teretani, portparol ruskog MInistarstva inostranih poslova Marija Zaharova došla je na razgovor sa svojim domaćinom, šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, koji je obećao i da će je voditi na Sabor trubača u Guči.

Posle razgovora, njih dvoje su se obratili novinarima, a Zaharova je prenela stav Moskve o problemu Kosova i Metohije: “Mi smo dosledni“.

“Stav Rusije po pitanju Kosova je dosledan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva. Mi od tog doslednog stava ne odstupamo”, rekla je ona.

Bilo je zanimljivo i pitanje koje joj je bilo postavljeno a u vezi sa sve češčim pominjanjem razgraničenja. Uzvratila je kontrapitanjem:

Vi nećete imati problema sa tim?“.

Istakla je da će Rusija poštovati odluku srpskog naroda, ali je još jednom upitala da li će Srbija imati problema sa tim rešenjem.

Zaharova je naglasila da se spoljna politika Rusije nekima sviđa, drugima ne, ali da je Rusija uvek dosledna, dodajući da je to važan kvalitet naročito u savremenom svetu kada se obescenjuju međunarodni sporazumi i postaju tek “parče papira”.

Doslednost se odnosi i na pitanje Kosova, rekla je ona i dodala da se ruski pristup zasniva na poštovanju međunarodnog prava, suvereniteta Srbije i to, dodaje, znaju i u Beogradu.

Ona je dodala da je problem Kosova postao međunarodni problem i da se ne tiče samo Srbije.

marija zaharovaFoto: Tanjug/Zoran Žestić

Na neki način joj je odgovorio njen domaćin, Ivica Dačić. On se osvrnuo na ono što je prethodnih dana govorio predsednik države Aleksandar Vučić, rekavši da je to samo želja da se nađe kompromisno rešenje.

Ja sam, dodao je Dačić, oduvek govorio o razgraničenju, to jest potrebi da se izvrši razgraničenje na srpski i albanski deo Kosova.

To je moje lično mišljenje Ne mogu da komentarišem šta predsednik pod tim podrazumeva i koje su opcije aktuelne. Nemojmo da govorimo kao da je to pitanje na stolu i sve rešeno. To je odraz želje da se dođe do kompromisa“, rekao je ministar inostranih poslova Srbije.

Dačić je rekao da postoji mnogo ideja kako može da izgleda rešenje, ali da je namera prištinskog rukovodstva da dovede do toga da Preševo i Bujanovac pripadnu Kosovu.

To je za njih rešenje. Nemojmo da izigravamo budale u dijalogu. Najveći problem za pronalaženje kompromisa su Albanci sa Kosova i oni koji ih podržavaju“, naglasio je on.

Dačić je naglasio da će Beograd nastaviti borbu za teritorijalni suverenitet i integritet, a da je ono što je rekao predsednik Vučić pokušaj da se dođe do kompromisnog rešenja.

Podsetio je da je predsednik sam rekao da su male šanse da se dođe do dogovora.

Dačić je poručio i da “treba da bude sramota one koji danas govore da nema više promene granica, jer su oni ti koji su srušili našu granicu i time otvorili Pandorinu kutiju”.

Oni su našu granicu srušili i sada se setili da ‘nema promena granica’. Otvorili ste Pandorinu kutiju i nema više da se govori o tome. Kako vas nije sramota, licemeri jedni?“, naglasio je Dačić na konferenciji za štampu sa direktorkom Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom.

Rekao je da to važi i za Makedoniju, koja se sada, kada su njima zakucali na vrata, setila da nema promena granica.

“O kojoj granici pričate, o granici Kosova i Srbije, a ko je verifikovao tu granicu? Oni koji su pomogli da Kosovo postane nezavisno sada govore o tome da nema promene granica?”, povisio je Dačić ton.

Istakao je da su se sada svi setili kako nema promene granica po etničkom principu, ironično upitavši da nije možda OVK bila multietnička organizacija koja se borila za multinacionlno Kosovo.

Ko misli da smo, kada pokažemo želju za kompromisom, slabi – poručujem: nemojte da se igrate živcima i mišićima Srbije“, poručio je Dačić.

Što se odnosa sa Rusijom tiče kaže da Beograd želi da gradi iskrene i partnerske odnose, te da u tom smislu redovno upoznaje prijatelje u Moskvi sa svojim stavovima.

Podsetio je da je stav Moskve da podrži sve što je u srpskom interesu, te dodao da Srbija zasigurno neće iznenaditi Moskvu.

Dačić je podvukao da nema rešenja bez Ruske Federacije, Kine, ali i SAD.

Veliku Britaniju ne mogu da spominjem više jer nju ne zanima koji je srpski stav. To ćemo imati u vidu kada njima bude trebalo nešto“, naglasio je on.

Dačić je kazao da je prosto neverovatno da su Britanci nazvali predsednika Vučića i od njega zatražili da Srbija podrži njihovog predstavnika u međunarodnoj sudskoj ustanovi, iako ih ne zanimaju naši stavovi i skidaju raspravu o Kosovu i Metohiji sa agende Saveta bezbednosti UN.

On je podsetio da nema zemlje koja se više zalaže za srpske interese od Rusije i dodao da ne veruje da može da dođe do bilo kakvog rešenja ako o tome nisu upoznati naši strateški partneri u Moskvi.

Izvor: MONDO Vesti