Home » Srbija » Zakuvava se: Putin preti SAD?!

Zakuvava se: Putin preti SAD?!

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da će Rusija, ukoliko SAD napuste Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), morati da odgovori na sličan način.

vladimir putinFoto: Tanjug/Sergei Chirikov/Pool Photo via AP

Rekao je da evropske zemlje “moraju da razumeju” da rizikuju da budu meta kontraudara, ukoliko pristanu da na svoj teritoriji postave američke rakete srednjeg dometa.

Rojters prenosi da je Putin to izjavio na konferenciji za novinare posle razgovora sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom, odgovarajući na pitanja šta će Rusija učiniti ukoliko predsednik SAD Donald Tramp ispuni obećanje i izađe iz sporazuma o INF.

“Odgovaram na pitanje direktno, da li možemo da odgovorimo. Da, možemo, i biće to veoma brzo i veoma efikasano”, rekao je Putin.

On je naveo da, “ukoliko se SAD povuku iz sporazuma o INF, glavno pitanje jeste šta će oni raditi sa tim raketama koje će se ponovo pojaviti”.

“Ukoliko ih isporuče Evropi, prirodno je da će na odgovor morati da bude odraz toga, a evropske zemlje koje pristanu da ih drže, ukoliko stvari odu toliko daleko, moraju da shvate da sopstenu teritoriju stavljaju pod rizik mogućeg kontraudara”, kazao je ruski predsednik.

Putin je rekao i da bi na predstojećem sastanku u Parizu voleo da razgovara sa Trampom o sporazumu o INF, koji su još 1987. potpisali SAD i SSSR.

“Nadam se da ćemo moći da razgovaramo o svim tim pitanjima na marginama susreta s američkim predsednikom u Parizu 11. novembra”, kazao je predsednik Rusije.

Putin je naveo i da se “pribojava da bi svet mogao da sklizne u trku u naoružanju” pšto sudbina sporazuma START, još jednog rusko-američkog sporazuma o kontroli naoružanja koji se tiče lansirnih sistema strateških nuklearnih raketa i ističe 2021, i dalje nije razjašnjena.

“Ukoliko sve ovo bude raskinuto, onda ništa neće ostati kada je u pitanju ograničenje povećanje naoružanja. I onda će situacija, po mom mišljenju, biti veoma opasna. Sve što će ostati biće trka u naoružanju”, poručio je Putin.

Izvor: MONDO Vesti