Home » Srbija » Zaludni Gaši: Formirati sud za kosovske zločine Srba

Zaludni Gaši: Formirati sud za kosovske zločine Srba

Dardan Gaši, član prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, izjavio je da će taj tim tražiti formiranje suda za zločine koje su na Kosovu tokom poslednjeg rata rata počinili Srbi.

IlustracijaFoto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Gaši je u intervjuu za KTV govorio o prvom nedavnom sastanku članova tog tima sa zvaničnicima Brisela i dodao da su tom prilikom pokrenute teme ratnog zločina i pitanje nestalih.

On tvrdi da Srbija ima informacije o tome ko je činio zločine, a tim za dijalog će se, kazao je, sada “dublje pozabaviti tom temom”.

“Odluni smo da tražimo pravdu za ratne zločine”, rekao je on i dodao da će tim nastojati da formira međunarodni sud koji će se baviti tim zločinima.

Gaši, koji je i ministar za dijasporu, tvrdi da je ta predložena tema o ratnim zločinima predstavljena u Briselu nedavno i da je primljena, kako kaže, sa razumevanjem.

“Teme ratnih zločina i nestalih osoba su ključne za nas”, rekao je on.

“Pregovarač” Gaši je ovom prilikom smetnuo s uma da sud koji sudi Srbima za zločine na teritoriji bivše SFRJ, a time i Kosova i Metohije, postoji i da se zove Haški tribunal (sada Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove). Na tom sudu je, između ostalog, vicepremijer Nikola Šainović osuđen je 18 godina zatvora, vojni generali Nebojša Pavković na 22, Vladimir Lazarević na 14, a policijski general Sreten Lukić na 20 godina zatvora.

Ponovio je, međutim, da tim za dijalog, koji je krajem prošle godine potvrdio kosovski parlament na predlog Vlade tzv Republike Kosovo, nije dobio dokumentaciju od Hašima Tačija o toku dosadašnjeg dijaloga.

“Mi zaista nemamo potrebnu dokumentaciju”, rekao je Gaši i dodao da Tači nije na Kosovu i da ni Vlada ne zna gde je predsednik privremenih kosovskih institucija.

Gaši, kaže, da tim, koji predvode Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, nije bio u sukobu sa Tačijem, ali da im on ipak nije dostavio dokumentaciju.

Iz Brisela su pre neki dan ponovili da nikakvih promena u dijalogu Beograda i Prištine nema, da ih vode predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači, a da delegacija (Vlade) iz Prištine može da dođe na razgovore i da bude deo kosovskog tima.

Izvor: MONDO Vesti