Zaštita Dvorina prioritet – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Zaštita Dvorina prioritet

Zaštita Dvorina prioritet

Danas je u prostorijama Narodnog muzeja u Aranđelovcu održan sastanak povodom prezentacije rezultata istraživanja arheoloških iskopavanja na Dvorinama i mogućnostima konzervacije ovog izuzetno važnog lokaliteta. Dogovoreno je da u narednom periodu država finansijski pomogne očuvanje istorijskog lokaliteta.

Sastanku su prisustvovali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i saradnici, episkop šumadijski gospodin Jovan i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Filozofskog fakulteta i Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Sastanak je otvorio predsednik opštine Bojan Radović, koji je pozdravio okupljene i naglasio veliku važnost očuvanja, promocije i veće turističke popularizacije istorijskog nalazišta Dvorine.

Nakon održanog sastanka prisutni su obišli arheološku lokaciju, mesto srednjevekovnog manastira u podnožju planine Venčac.

Manastir Dvorine po strukturi, veličini i kvalitetu izrade pronađenih fresaka, koje se čuvaju u prostorijama Narodnog muzeja u Aranđelovcu, predstavlja građevinu koju je mogao izgraditi samo neko od najvećih velikodostojnika srpske istorije u periodu kraja 13. i početka 14. veka. Po monumentalnosti ovo je najveći verski objekat u centralnom delu naše zemlje.

Otkriće u velikoj meri podriva znanja o naseljenosti i značaju ovog područja u srednjem veku i svedoči o mnogo većem uticaju koji je Šumadija imala u ranoj istoriji Srbije.