Zbog jedne izjave Ilona Maska, vrednost „Tesle“ pala za 50 milijardi dolara – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Zbog jedne izjave Ilona Maska, vrednost „Tesle“ pala za 50 milijardi dolara

Zbog jedne izjave Ilona Maska, vrednost „Tesle“ pala za 50 milijardi dolara

Tržišna kapitalizacija „Tesle“ je za samo dva sata pala za 20 milijardi dolara, pošto su Mask i drugi „Teslini“ rukovodioci predstavili plan za novu bateriju i svoje proizvodne strategije, izveštava Rojters.

Akcije su na zatvaranju berze bile u minusu za 5,6 posto, a posle radnog vremena su povećale gubitak za dodatnih 6,9 procenata.

Investitori su očekivali dve značajne najave na Maskovom često reklamiranom „Danu baterije“ – o razvoju baterije za vožnju od milion milja, koja će trajati deset i više godina, i konkretne podatke o smanjenju troškova, na osnovu kojih bi cena električnog vozila bila niža od cene benzinskog automobila.

Umesto toga, obećao je da će tokom narednih nekoliko godina troškove proizvodnje baterija smanjiti za polovinu s novom tehnologijom i proizvodnim procesom, i isporučiti „pristupačan“ električni automobil.

„Za tri godine možemo da napravimo automobil od 25.000 dolara koji će biti u osnovi možda nešto bolji od uporedivog benzinskog automobila“, rekao je Mask.

On je, međutim, priznao da „Tesla“ nema celovit vlastiti ambiciozan novi dizajn vozila i baterije i razrađene proizvodne procese, prenosi britanska agencija.

Izvor: rts.rs