Home » Srbija » Zemun: Pritvor transvestitu, osumnjičen za ubistvo

Zemun: Pritvor transvestitu, osumnjičen za ubistvo

Viši sud u Beogradu odredio je danas pritvor do tri meseca za G.A. (34) iz Beograda. Reagovala Poverenica za ravnopravnost polova.

ubistvo, uviđaj, policijaFoto: Mondo/Goran Sivački

G.A. se se sumnjiči da je u nedelju uveče nožem na smrt izbo Marka Radovića (24) u Zemunu. Na teret mu se stavlja krivično delo ubistvo, za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Mediji su preneli da je G.A. transvestit i da je sa ubijenim mladićem bio u vezi.

Sumnjiči se da je Marka Radovića (24) ubio ispred njegovog stana u Ševinoj ulici, a potom se udaljio u nepoznatom pravcu, ali je efikasnom akcijom policije pronađen i uhapšen u ponedeljak.

POVERENICA: NEPRIMERENO ETIKETIRANJE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas da pojedini mediji na neprimeren i senzacionalistički način izveštavaju o ubistvu mladića u Zemunu.

Dovođenje u vezu transpolnosti i transrodnosti sa počinjenim ubistvom, kao i korišćenje uvredljivih izraza i kvalifikacija, dodatno stvara netrpeljivost i neprijateljsko okruženje prema ovim osobama.

Iako ima pomaka u poboljšanju položaja ove društvene grupe i poštovanja prava LGBT populacije, poverenica apeluje na medije da ne prenose diskriminatorne stavove i da izveštavaju poštujući etičke standarde i Kodeks novinara Srbije.

Izvor: MONDO Vesti