Zojina majka: Bolesna deca imaju pravo na život – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Zojina majka: Bolesna deca imaju pravo na život

Zojina majka: Bolesna deca imaju pravo na život

Bojana Mirosavljević navodi za RTS da zahvaljujući Zojinom zakonu bolesna deca u Srbiji na vreme dobijaju dijagnozu, a samim tim i pravovremeno lečenje.

„Sada se dolazi lakše do dijagnoze retkih bolesti, ali naravno uvek može brže i bolje“, navodi Mirosavljevićeva.

Ističe da rade na tome da se Zojin zakon što bolje primenjuje.

„To podrazumeva edukaciju lekara, edukaciju nadležnih institucija, pacijenata, organizacija pacijenata. Zojin zakon jeste bio okidač u zdravstvenom sistemu Srbije i od tog momenta desile su se mnoge pozitivne stvari. Naravno, uvek može i treba bolje jer sve to ide nedovoljno brzo kako bi mi želeli, ali ide“, objašnjava Mirosavljevićeva.

Ističe da deci pripada pravo da znaju svoju dijagnozu i da se bore za svoj život.

„Kada smo kretali u borbu za Zojin zakon nismo mogli da naslutimo u šta se upuštamo, išli smo srcem jer smo znali da je to neophodno znali smo da deci pripada pravo da znaju svoju dijagnozu i da se bore za svoj život“, objašnjava Mirosavljevićeva.

Zahvaljujuću Zojinom zakonu dijagnozu je dobilo preko 2.000 dece iz Srbije.

Dodaje da svako dete predstavlja potvrdu da je njihova borba vredela truda.

„I jedno dete je potvrda da je naša borba vredela svakog našeg truda i napora, a kamo li toliko broj od 2000 dece“, navela je Mirosavljevićeva u Jutarnjem programu RTS-a.

Kako kaže, knjiga „Zoja“ predstavlja kraću verziju dokumentarnog filma, a duža verzija biće predstavljena na internacionalnim festivalima u Veneciji i Berlinu.

„Knjiga ‘Zoja’ se prodaje po principu: „plati koliko želiš“ a sav novac se usmerava udruženju Život za decu obolelu od retkih bolesti“, zaključila je Mirosavljevićeva.

Izvor: rts.rs